Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty a la francuskie w otrebach z jagodowym serkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb tostowy 6 kromek
mleko 1/2 szklanki zimnego
otręby orkiszowe 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 4-5 łyżeczek
twaróg 250 g chudego
jagody 4 łyżki
woda około 1 i 1/2 łyżki
miód około 2 łyżeczek
banan 1

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty a la francuskie w otrebach z jagodowym serkiem


Przygotowanie tostów francuskich z otrębami

Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy.
Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem.
Kromki z chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w mleku z otrębami, a następnie w jajku. Nie moczymy chleba zbyt długo, aby nam się nie rozpadł.
Na patelni rozpuszczamy około 1-2 łyżeczek masła (po kolejnym smażeniu dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę).

Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania

Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli mamy mrożone jagody nie dodajemy do nich wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do naszego jagodowego sosu dodajemy chudy twaróg i miód do smaku, wszystko razem dokładnie łączymy przy użyciu widelca.
Usmażone, jeszcze ciepłe tosty podajemy z jagodowym twarożkiem i pociętym w plasterki bananem.
Pyszne i szybkie śniadanie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 04.07.2017 23:31
Z chęcią zjadłabym takie śniadanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak