Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na Komunię Św

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem śmietanowy

serek mascarpone 250 g
śmietana 36% 500 ml
zagęstnik do śmietanki 2 opak
cukier puder 3 łyżki

Na masę maślaną (do obłożenia tortu)

masło 1 kost
sok z cytryny 4 łyżeczki
cukier puder 170 g

Dodatkowo

brzoskwinie 1 puszka
masa cukrowa 700 g
opłatek cukrowy 1 szt

Poncz

woda gotowana ostudzona 159 ml
sok z cytryny
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na Komunię Św

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka.
Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.
Poncz : Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować, obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć. Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem. Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę. Odstawić do lodówki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.08.2016 19:05
Bardzo ładny.
Alex_M 11.08.2016 18:30
super wyszło :)
jagoda5913 11.08.2016 13:52
super torcik
Futka 11.08.2016 11:47
Prześliczny torcik :D
mirosława4 11.08.2016 11:45
piękny ten torcik
w mojej kuchni 11.08.2016 08:38
wspaniałości tortowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak