Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 50 urodziny
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, następnie cukier ciągle miksując dodawać żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przelać ciasto do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia piec w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
2.
Biszkopt po upieczeniu studzimy, następnie kroimy na 3 równe blaty, blaty nasączam kawą wymieszaną z likierem,(płyn dosładzam 1 łyżką brązowego cukru )
3.
Następnie ubijam śmietanę na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodaje śmietan fixy .Ubitą śmietanę delikatnie łącze z serkiem mascarpone.. Blat 1 smaruję dżemem wiśniowym bo taki lubimy nakładam krem przykrywam 2 blatem też wysmarowanym dżemem,nakładam znowu krem i nakładam 3 blat. Cały tort smaruję kremem i dekoruję według swojego uznania.Ja udekorowałam różyczkami które sama zrobiłam., a boki tortu obsypałam masą cukrową, która mi została drobniutko ją pokroiłam.Tort wkładam do lodówki na 3 - 4 godziny a najlepiej na całą noc.