Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort choinki

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Taki tort z choinkami będzie na pewno ciekawym pomysłem na Boże Narodzenie.

Składniki:

Na biszkopt x 2:

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
zielony barwnik 1 szczypta

Krem:

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 200 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżki
woda gorąca 2 łyżki
mleko w proszku 2 łyżki

Dodatkowo:

wafelki 3 sztuk
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 150 mililitrów
zielony barwnik 1 szczypta
kolorowa posypka 2 szczypta

Porada

Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort choinki

1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.

2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.

3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.

6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.

7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.

8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.

9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.

10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.

11. Krem dzielimy na dwie części. Jedna musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.

12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.

14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.

15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:40
Ten tort wygląda pysznie. Gratuluję pomysłu :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:41
Ciekawy torcik z taką dekoracją. Na pewno zaskoczył domowników i nie tylko.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak