Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na kolejne urodziny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt;

jajko 5 szt,
mąka tortowa 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
cukier 3/4 szkl,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,

krem śmietankowy z mascarpone;

śmietana 30% 800 g,
serek mascarpone 250 g,
cukier puder 2 łyżki,
fix do śmietany 2 op,

krem czekoladowy;

śmietana 30% 500 g,
czekolada gorzka 200 g,
czekolada mleczna 200 g,
śmietanka 2 op, śnieżka

dodatkowo;

dżem porzeczkowy 1 słoik,
wiórki kokosowe 100 g,
poncz do nasączenia,
dekoracja
barwnik spożywczy do ciast szczypta niebieski,

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na kolejne urodziny

Biszkopt ;
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.

Poncz do nasączenia biszkoptu;
Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać.

Krem śmietankowy z serkiem mascarpone;
Śmietanie ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Serek mascarpone zmiksować i małymi porcjami delikatnie łączyć z ubitą śmietaną.

Cześć kremu przełożyć do miseczki dodać niebieskiego barwnika i wymieszać.

Krem czekoladowy;
Czekolady rozpuścić w podgrzanej kremówce , gdy sie całkowicie rozpuszczą ostudzić, włożyć na całą noc do lodówki.
Następnie wsypać śnieżki i zmiksować.
Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia.

Składanie tortu;
Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowego z serkiem mascarpone nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym tylko nałożyć krem czekoladowy , nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort.
Tort posmarować kremem śmietankowym , boki obłożyć wiórkami kokosowymi również górę tortu obsypać wiórkami kokosu.
Udekorować ozdobami , koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym niebieskim.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 06.04.2017 10:53
fajny pomysł :)
Bożena Matuszczyk 03.04.2017 22:26
Miło mi dziekuje.;)
Ada-Gaba 03.04.2017 21:28
bardzo apetyczny
Mysiunia 03.04.2017 15:41
super torcik
dodi 03.04.2017 09:56
pięknie wygląda
mirosława4 03.04.2017 09:52
śliczny ten torcik
gosia56 03.04.2017 08:38
super torcik;)
magduś83 03.04.2017 07:55
Przyciąga wzrok ale smak też wydaje się ciekawy
Habibi 03.04.2017 07:55
Bardzo apetyczny :)
Bożena Matuszczyk 03.04.2017 07:26
Dziękuję za miłe komentarze.;)
Babeczka35 03.04.2017 06:44
Ładny torcik.
gusia1000 03.04.2017 04:07
Tort na medal.
Ania321 02.04.2017 23:53
przepiękny tort :)
norweska20 02.04.2017 23:49
apetyczny torcik
agaK. 02.04.2017 22:36
Piękny ten niebieski kolor:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak