Przepis i sposób przygotowania na: Torcik do niedzielnej południowej kawy
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ciągle miksując dodawać żółtka i cukier.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy krążki, każdy nasączyć ponczem z przegotowanej wody, cukru i cytryny.
Krem śmietankowo - chałwowy;
Schodzoną kremówkę dobrze ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec dodać fixy. Chałwę rozdrobnić wałkiem do ciasta,lub rozkruszyć palcami. Ubitą śmietanę połączyć delikatnie z chałwą.
Pierwszy krążek po nasączeniu posmarować dżemem, nałożyć część kremu śmietankowo - chałwowego, nałożyć drugi krążek posmarować dżemem, rozłożyć krem, nałożyć ostatni trzeci krążek.
Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu. Boki obłożyć płatkami migdałów, górę udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy oraz posypać płatkami migdałowymi.