Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z serem i łososiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
łosoś wędzony 100 g
jajko 2 szt
jogurt grecki 200 ml
\"ognista mieszanka przypraw\"
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ser brie 150 (z orzechami)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z serem i łososiem

Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem francuskim– odcinamy paski z których robimy warkocz i wyklejamy boki (ciasto powinno lekko wystawać ). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i podpiekamy ok. 10 min w temp. 180° z włączonym termoobiegiem. Plastry łososia rozdrabniamy, a ser brie kroimy w kostkę. Ubijamy 2 jajka z jogurtem , doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw. Na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, układamy kawałki łososia wędzonego i sera brie, wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu układamy na tarcie oliwki, kroimy na 4 części i wykładamy na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 15.11.2012 21:51
to musi być pyszne
PaniMISIOWA 15.11.2012 19:16
wygląda bardzo apetycznie
Aleksandra15 15.11.2012 12:21
Pięknie wygląda i cudowne zdjęcia! Bardzo chętnie wypróbuje przepis, choć nie wiem czy wyjdzie mi równie wspaniale jak Tobie.
adelajda 15.11.2012 07:17
uwielbiam tarty z łososiem ! super !
miroslawa 15.11.2012 05:02
fantastyczna propozycja, zabieram do ulubionych
babajaga1969 14.11.2012 22:07
pyszne danie
manaika 14.11.2012 21:52
super
Cukiereczek13 14.11.2012 21:15
musi być pyszna :)
Lemon 14.11.2012 19:45
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak