Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fenkułem i cukinią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fenkuł 1 szt.
cukinia 1 szt.
cebula czerwona 2 szt.
śmietana ukwaszona 150 ml.
jajko 2 szt.
mąka pszenna 220 gram
otręby pszenne 30 gram
margaryna do pieczenia 125 gram
ser cheddar 60 gram
koper świeży siekany 3 łyżki
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fenkułem i cukinią

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy otręby, starty ser, schłodzoną margarynę - ja ścieram ją na tarce, na grubych oczkach, ułatwia to zagniatanie ciasta - jajo, sól do smaku i szybko zagniatamy.
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia i tam je wkładamy, wylepiając na ok 3cm brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Fenkuł kroimy w pióra, cebule w pół-krążki, cukinię obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, szklimy ją. Dodajemy cukinię i fenkuł. Smażymy 10 min. bądź do odparowania soku. Solimy i posypujemy sporą ilością pieprzu.

Śmietanę mieszamy z jajem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto nakładamy warzywa i zalewamy je śmietaną.

Zapiekamy 30 min. w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 07.02.2014 12:22
Jak pysznie wygląda twoja tarta :-)
Christopher 06.02.2014 18:54
Świetna tarta,anyżowy koper z łagodną cukinią ,udany zestaw.
IwonaDD 06.02.2014 17:50
świetna tarta
cukiereczek 06.02.2014 17:21
widać że zapowiada się smacznie
Renata9 06.02.2014 16:59
smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak