Przepis i sposób przygotowania na: Tarta warzywna ze śledziami
Sposób przygotowania
W między czasie obrać marchewkę i seler, pokroić w niewielką kostkę. Brokuł, marchewkę i seler ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Z połowy cukinii wyciąć dekoracyjną różę, pozostałą część pokroić w kostkę.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę osączyć z zalewy.
Lekko rumiane wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na ostudzone ciasto wylać przygotowany farsz warzywny, największą tartę ozdobić wyciętą z cukinii różą.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Na upieczone i ostudzone tarty ułożyć dekoracyjnie koreczki ze śledzi.
Małe babeczki ozdobić na kształt żagli plasterkami żółtego sera, tworząc „tarty łódeczki”.