Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tamaryndowe krewetki z sambalem i świeżymi ziołami

2.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mój ulubiony przepis to istna wariacja stworzona z połączenia ulubionych składników. Uwielbiam zioła i azjatyckie smaki, a połączenie tych dwóch dało nieziemski mix. Kwintesencją są słodko-kwaśne sosy i przyprawy. Niebo w gębie, choć może piekielnie palić :)

Składniki:

Sos:

woda ciepła 0.25 szklanki
pasta tamaryndowa 2 łyżki
sos rybny 1 szt.
sambal oelek 1 szczypta

Farsz:

krewetki królewskie 50 dag
papryczka chilli 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
trawa cytrynowa 1 szt.
imbir 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
cukier palmowy 2 łyżki
kolendra 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
gałązki rozmarynu 1 szt.
skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
olej arachidowy 1 łyżka
makaron ryżowy 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tamaryndowe krewetki z sambalem i świeżymi ziołami

Sos – zmieszać wodę, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową.

Na 1 kropli oleju podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową. Dodać paprykę, a następnie oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienienia. Dodać sos i smażyć ok. 2 minuty. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Dodajemy posiekane zioła. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak