Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem z nutą cytrynowo – pietruszkową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 200 gram
filet z kurczaka 500 gram
kurki 200 gram
natka pietruszki 2 łyżki
cytrynka 1/2 sztuki
masło 2 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z kurkami i kurczakiem z nutą cytrynowo – pietruszkową

1.Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę. Wyciskamy sok z cytryny. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy filet z kurczaka z odrobiną soli i pieprzu (najlepsze są świeżo zmielone). Jak już kurczak będzie prawie gotowy, dolewamy na patelnię sok z cytryny (około łyżeczkę zostawiamy do kurek) i jeszcze chwilkę smażymy na małym ogniu.

2.Na drugiej patelni roztapiamy masło. Szatkujemy natkę zielonej pietruszki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jak już kurki stracą swoją objętość i będą podsmażone, wlewamy łyżeczkę soku z cytryny i poszatkowaną pietruszkę. Jeszcze chwilkę podsmażamy na małym ogniu.

3.Gotujemy makaron. My akurat wykorzystujemy świeży (można go kupić w sklepie, dostępny jest w lodówkach) – jest najlepszy.

4.Na talerzu układamy makaron, kurczaka i kurki. Posypujemy serem typu parmezan.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.08.2013 13:09
apetyczne danie
anemon 03.08.2013 10:53
Przepis bardzo na czasie, w sam raz na letni obiad.
Renata22 27.07.2013 20:59
Ale pyszności!;)
mysza75 22.07.2013 13:25
ale bym zjadła taki talerz i te kurki pycha
lee-aa 22.07.2013 07:48
super, bardzo lubię takie dania :)
magdziorka6 21.07.2013 12:03
hmmm... bardzo smakowicie wygląda
joanna30 21.07.2013 11:52
Jaki pyszny obiadek :)
iza0823 21.07.2013 08:47
super połączenie, uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak