Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki pszenno-żytni chleb z automatu

5.0
(137)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z automatu. Potrzebujemy zaledwie kilku składników. Polecam

Składniki:

woda ciepła 330 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżka
drożdże 2 łyżeczki
mąka pszenna typ 550 450 gramów
mąka żytnia typ 1200 150 gramów
olej 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki pszenno-żytni chleb z automatu

Do automatu wlewamy wodę oraz olej. Wsypujemy mąkę, sól oraz cukier, dodajemy drożdże, które wkruszamy do pozostałych składników. Automat włączamy na pierwszy program (wyrabianie ciasta 15 minut, odpoczynek ciasta 30 minut, ponowne wyrabianie ciasta 15 minut, rośnięcie i 60 minut pieczenia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ona 01.02.2024 20:12
Nie wyszedł,sama glina,twardy ,zbity
Beata 14.10.2023 09:50
Pierwszy chleb z wypiekacza i dzięki temu przepisowi od razu udany. Bardzo dziękuję
As 01.08.2022 12:01
Jaka waga do zaznaczenia w automacie?
krychatoja 11.10.2018 19:55
a ile trzeba dac oleju ?, bo pieklam ale bez oleju, musialam tez dodac wiecej wody i drozdzy bo slabo rosl
justynkag 07.04.2015 09:03
Najlepsze chlebki domowe. Też robię w maszynie
Alex_M 06.04.2015 21:37
dobry smaczny przepis :)
barbara11561 06.04.2015 21:06
smaczny chlebek
jagoda5913 06.04.2015 20:25
Super chlbek
Iwusia 06.04.2015 20:18
piękny ten chlebuś
Gracer 06.04.2015 19:46
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak