Przepis i sposób przygotowania na: Szybki obiad
( woda, sól i olej do ugotowania makaronu )
150 g schabu bez kości
100 w wędzonej surowej ogonówki ( plasterki )
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 szk pokrojonej w półksiężyce cukinii
1 szk pokrojonego w półplasterki bakłażana
2 łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mix chili Scotch Bonet do smaku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
4 łyżki sosu tajskiego chili słodko pikantnego
3 łyżki oleju
W garnku zagotować odpowiednią ilość wody z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wsypać makaron i ugotować all dente. Po ugotowaniu wlać 1 szklankę wody aby zahartować makaron i odcedzić. W trakcie gotowania się makaronu na patelni rozgrzać olej. Schab i ogonówkę pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie i podsmażyć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka, dodać do podsmażonych składników i chwilkę smażyć. Paprykę pokroić na paseczki i wrzucić na patelnie razem z cukinią i bakłażanem. Dodać sos sojowy, sos tajski i pozostałe przyprawy. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na maleńkim ogniu do miękkości potrawki. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z ugotowanym makaronem.