Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły...

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 50 g
miód 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 g
mleko 200 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
szpinak świeży 80 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 3-4 łyzki

Nadzienie

łopatka bez kości 400 g
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
bułka 1 szt
woda letnia 3/4 szklanki
kukurydza w puszce 4-5 łyżek
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
majeranek do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły...

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z miodem, odczekać aż się rozpuszczą.
Krok 1 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
2
Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Krok 2 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
3
Potem dodać pozostałe składniki i przyprawy, wymieszać.
Krok 3 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
4
Na końcu dodać umyty, osuszony i pokrojony szpinak. wyrobić ciasto drożdżowe. Potem przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 60 min. W tym czasie mięso usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw. Bułkę namoczyć. Potem mięso zmielić razem z bułką, dodać jajo i odcedzoną kukurydzę, wymieszać.
Krok 4 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
5
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części.
Krok 5 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
6
Każdą rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zwinąć.
Krok 6 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
7
Ułożyć na blasze i pozostawić na ok. 15 min. do napuszenia. Potem posmarować jajem z mlekiem.
Krok 7 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
8
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 min.
Krok 8 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto
9
Podawać np. na ciepło z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Szpinakowe z mięsnym nadzieniem, czyli niezłe buły... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 15.11.2016 19:59
Smaczne bułeczki
benka 15.11.2016 17:22
Bułki z niespodzianką, fajny pomysł.
Konczi 15.11.2016 15:49
wow ... muszą być fantastyczne, porywam jedną :))
Janina 15.11.2016 15:36
Fajne smaki;))
ilka01 15.11.2016 15:01
super pomysł :)
Aleksandra/Olcia 15.11.2016 14:55
no faktycznie niezłe!
Wafelek2601 15.11.2016 14:05
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak