Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z makaronem po tajsku

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie.

Składniki:

Składniki:

makaron Chow Mein 250 gramów
sezam 1 łyżka
czarny sezam 1 łyżka
szparagi zielone 6 sztuk
cebula szalotka 2 sztuki
grzybki mun 4 sztuki
karkówka wieprzowa 300 gramów
olej arachidowy 1 łyżka
marchew 1 sztuk
sos sojowy ciemny 3 łyżki
sos ostrygowy 2 łyżki
cukier palmowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z makaronem po tajsku

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Sezam prażymy.
Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki.
Szalotki kroimy w talarki.
Marchew kroimy w zapałkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski.
Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki i chwilę smażymy.
Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie łączymy, doprawiając cukrem palmowym.
Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Posypujemy prażonym sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak