Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w picie i smażone winogrona

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chrupiące szparagi, pieczona pita, masło czosnkowe, a do tego gorące winogrona dla przełamania smaku. To propozycja, która przy lampce wina może zaspokoić niejedno kulinarne podniebienie.

Składniki:

Masełko:

śmietana 36% 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
sól 1 szczypta
koperek świeży 1 pęczek
papryczka chilli 1 sztuka

Szparagi i winogrona:

szparagi zielone 1 pęczek
winogrona 2 garście
oliwa 10 ml
cytryna 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz kolorowy 1 szczypta
pita 2 szt.
sos sojowy ciemny 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w picie i smażone winogrona

Masełko

1

Śmietanę ubijamy, odciskając gromadzącą się woda aż uzyska konsystencje masła.
Czosnek siekamy lub zgniatamy, łączymy z posiekanym koperkiem, posiekana papryczką. Mieszamy wszystko razem, solimy do smaku.

Krok 1 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto

Pita

1

Szparagi łamiemy oddzielając zdrewniałą część łodygi od reszty (szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wyciskamy polowe cytryny i mieszamy.
W międzyczasie lub wcześniej, jeżeli nie mamy możliwości wykonać tych czynności razem przygotowujemy chlebek pita - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po odcięciu końcówki chlebka, jeszcze gorący smarujemy wewnątrz masłem czosnkowym - wedle uznania, nawet niewielka ilość wpływa pozytywnie na smak.

Gdy patelnia z oliwa i cytryna jest już mocno nagrzana wrzucamy szparagi. Smażymy ciągle mieszając (lub podrzucając na patelni) przez 1-2 minuty i zdejmujemy.

Krok 1 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto
2

Wykorzystując tę samą patelnię, dolewamy sosu sojowego i wrzucamy winogrona.
Najlepiej różowe bezpestkowe. Smażymy na dużym ogniu, mieszając przez 2 minuty.

Krok 2 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto
3

Szparagi kroimy na pół i wkładamy je do pity.

Winogrona odcedzamy z sosu i podajemy obok.

Smacznego!

Krok 3 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak