Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w picie i smażone winogrona
Masełko
Śmietanę ubijamy, odciskając gromadzącą się woda aż uzyska konsystencje masła.
Czosnek siekamy lub zgniatamy, łączymy z posiekanym koperkiem, posiekana papryczką. Mieszamy wszystko razem, solimy do smaku.
Pita
Szparagi łamiemy oddzielając zdrewniałą część łodygi od reszty (szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wyciskamy polowe cytryny i mieszamy.
W międzyczasie lub wcześniej, jeżeli nie mamy możliwości wykonać tych czynności razem przygotowujemy chlebek pita - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po odcięciu końcówki chlebka, jeszcze gorący smarujemy wewnątrz masłem czosnkowym - wedle uznania, nawet niewielka ilość wpływa pozytywnie na smak.
Gdy patelnia z oliwa i cytryna jest już mocno nagrzana wrzucamy szparagi. Smażymy ciągle mieszając (lub podrzucając na patelni) przez 1-2 minuty i zdejmujemy.
Wykorzystując tę samą patelnię, dolewamy sosu sojowego i wrzucamy winogrona.
Najlepiej różowe bezpestkowe. Smażymy na dużym ogniu, mieszając przez 2 minuty.
Szparagi kroimy na pół i wkładamy je do pity.
Winogrona odcedzamy z sosu i podajemy obok.
Smacznego!