Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa na cielęcinie
Do garnka wlewam 3 litry wody.
Obieram warzywa ( seler ,pietruszkę , marchew , cebulę opalona nad gazem i por ) opłukuje pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.
Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą woda i wkładam do garnka z warzywami .
Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składników
Dodaje listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1.1/2 godziny .
Doprawiam sola i pieprzem.
Po półtorej godzinie dodaje szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).
Teraz do szklanki wlewam 200 ml śmietany i dodaje wywaru z garnka mieszam i patrze czy się nie ważyło , dopiero dodaje do zupy.
Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.
Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy , zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki , a potem dodam do szczawiówki już na talerzu.