Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z wątróbek drobiowych w marynacie sojowo-malinowej
Mus malinowo-sojowy połaczyć z olejem, solą i pieprzem, miodem i odrobiną chili.
Wątróbki oczyścić z błon i ścięgien - umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wymieszać z przygotowaną marynatą.
Nakryć folią i wstawić do lodóki na kilka godzin lub na całą noc.
Każdą wątróbkę wyjętą z marynaty owinąć plasterkiem boczku i nadziewać na patyczki do szaszłyków naprzemian z pieczarkami marynowanymi.
Ułożyć gotowe szaszłyki na blaszce wyłożonej alu-folią i posmarowanej olejem.
Piec 30 minut w temperaturze 170-180*C.
W tym czasie pozostałą marynatę zmiksować z przecierem pomidorowym oraz kilkoma marynowanymi pieczarkami i odrobinką zalewy octowej - wylożyć na patelnię i krótko zagotować.
Przelożyć do zimnej miseczki, aby szybciej ostygł.
Sos podawać do szaszłyków.
Szaszłyki można również upiec na grillu.