Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z wątróbek drobiowych w marynacie sojowo-malinowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki drobiowe 1/2 kg
pieczarki marynowane
cebula czerwona 1 mała
maliny świeże 250-300 g
sos sojowy słodki kilka łyżek
olej sezamowy 2-3 łyżki
miód gryczany 1-2 łyżeczki
przecier pomidorowy 100-150 ml
chili Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z wątróbek drobiowych w marynacie sojowo-malinowej

Maliny zmiksować z sosem sojowym oraz posiekaną cebulą - przetrzeć przez sitko.
Mus malinowo-sojowy połaczyć z olejem, solą i pieprzem, miodem i odrobiną chili.
Wątróbki oczyścić z błon i ścięgien - umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wymieszać z przygotowaną marynatą.
Nakryć folią i wstawić do lodóki na kilka godzin lub na całą noc.

Każdą wątróbkę wyjętą z marynaty owinąć plasterkiem boczku i nadziewać na patyczki do szaszłyków naprzemian z pieczarkami marynowanymi.
Ułożyć gotowe szaszłyki na blaszce wyłożonej alu-folią i posmarowanej olejem.
Piec 30 minut w temperaturze 170-180*C.

W tym czasie pozostałą marynatę zmiksować z przecierem pomidorowym oraz kilkoma marynowanymi pieczarkami i odrobinką zalewy octowej - wylożyć na patelnię i krótko zagotować.
Przelożyć do zimnej miseczki, aby szybciej ostygł.
Sos podawać do szaszłyków.

Szaszłyki można również upiec na grillu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak