Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną
Majonez wymieszałem z bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki polałem sosem i wymieszałem.
Cebulkę perłową osączyłem z zalewy. Matiesy opłukałem pod bieżącą wodą i osączyłem.
Jabłko obrałem , pokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny,
Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz.
Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną .
Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę.
Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki.