Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szaszłyki z kurczaka z sosem z czerwonej papryki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 6 sztuk
olej słonecznikowy 12 łyżki
sok z cytryny 8 łyżek
Świeża szałwia 2 łyżki
mieszanka szałwiowo-cebulowa 18 łyżek
wrzątek 12 łyżek
zielone, słodkie papryki 5 sztuk
oliwa 2 łyżki
cebula 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 440 gram
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyki z kurczaka z sosem z czerwonej papryki

1. Pokrój kurczaka na równe kawałki. W woreczku foliowym zmieszaj olej, sok z cytryny, świeżą, posiekaną szałwię, startą cebulę, kawałki kurczaka. Wszystko potrząśnij, aż dokładnie się wymiesza. Marynować w lodówce przez min. 30 minut od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie włożyć mieszankę do miski, dodać trochę wody ( 3 łyżki).

2. Pokroić zieloną paprykę na ok. 12 pasków i parzyć we wrzątku ok. 4-5 minut. Odsączyć, opłukać w zimnej wodzie i jeszcze raz odsączyć.

3. Z łyżeczki mieszanki ziołowej do nadziewania uformować kulkę i zawinąć ją w pasek papryki. To samo zrobić z resztą. Nadziewać po 3 paski papryki na każdy szpikulec, na przemian z kawałkami kurczaka. Schłodzić.

4. Podgrzać olej i smażyć czerwoną (świeżą) paprykę i posiekaną cebulę przez ok. 5 minut. Dodać cukier i pomidory z puszki, gotować przez kolejne 5 minut. Zachować ciepłe.

5. Piec szaszłyki na naoliwionym ruszcie nad gorącymi węglami, często smarując przez ok. 15 minut.

SMACZNEGO!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 08.07.2013 15:14
bardzo pyszne
wiola333 08.07.2013 15:08
bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak