Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka z serem feta, DS XIX odc. 12

5.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na szakszukę z serem feta, papryką, oliwkami czarnymi i pomidorkami koktajlowymi. Szakszuka to świetny posiłek na rozpoczęcie dnia. Aby danie zachowało swój orientalny charakter nie zapomnij o kminie rzymskim i szczypcie papryki wędzonej.

Składniki:

jaja 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pomidorki koktajlowe 2 gałązki
czarne oliwki 10 sztuk
feta 30 gramów
oliwa 2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
bagietka 1 sztuka
natka pietruszki 2-3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z serem feta, DS XIX odc. 12

Bazą każdej szakszuki są usmażone na patelni pomidory z dodatkiem cebuli i papryki. Główny dodatek to oczywiście jajka, ale reszta składników może być dowolna. Szakuszkę można zrobić z dynią, szpinakiem lub oliwkami. Ważne są przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona, sól i pieprz. Szakszuka Michela Morana ma ser feta i posypana jest czarnuszką.

Jak zrobić szakszukę krok po kroku:

1

Odświeżamy pieczywo w piekarniku. Bagietkę kładziemy na blachę, delikatnie skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika – temperatura 100-110 stopni, czas 4-5 minut, program pieczenia góra-dół. Podpiekamy aż będzie chrupiąca.

2

Siekamy czerwoną cebulę na cienkie piórka. Czerwoną paprykę kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę, następnie wrzucamy cebulę i paprykę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i dodajemy na patelnię. Chwilkę podsmażamy i dodajemy posiekany czosnek. Całość przyprawiamy kminem rzymskim. Dodajemy czarne oliwki i przyprawiamy papryką wędzoną. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajka i posypujemy czarnuszką oraz solą i pieprzem. Ser feta kroimy na plasterki. Układamy pokrojony ser na jajkach. Świeżą pietruszkę drobno siekamy i posypujemy na wierzchu.

3

Gotową szakszukę podajemy z chrupiącym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak