Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szagówki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3
jajko 1
mąka około 500 gram
cukier do posypania
masło 2 - 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szagówki

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki wystudzić.
Do zimnych ziemniaków dodać i jedno jajo oraz mąkę.
Mąki dodajemy tyle, aby ciasto nie lepiło się nam do rąk.
Całość wyrabiamy na gładką masę.
Z ciasta formujemy wałeczki i pod ukosem odkrawamy "szagówki".
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy.
Na wrzątek wrzucamy szagówki, gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez około 3 minuty.
Rozkładamy je pojedynczo na talerzach i studzimy.

Przed podaniem na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim szagówki.
Po podsmażeniu posypujemy je cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 29.12.2013 19:37
Zaintrygowałą mnie nazwa dlatego zajrzałam i muszę przyznać że potrawa również mnie zainteresowała. Ziemniaków w takiej formie nie próbowałam , ale zamierzam to zmienić :)
Iwona32 22.11.2013 20:58
fajnie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak