Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z lipy z cytryną

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kwiat lipy 2 garście
cukier 10 łyżek
woda 600 ml
sok z połowy cytryny

Porada

Z samych kwiatów otrzymamy sok z kwiatów lipy, jeśli jednak kwiaty będą z listkami będzie to sok lipowy o trochę innym smaku. Syropu można używać jako polewy do deserów, jako syrop na ból gardła lub wzmacniająco podczas przeziębienia.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z lipy z cytryną

Kroki postępowania

1
Świeży kwiat lipy zbieramy gdy lipa jest w pełni rozkwitu, płuczemy go w wodzie z kurzu i moczymy aż wyjdą ewentualne robaczki.
Krok 1 - Syrop z lipy z cytryną foto
2
Wkładamy kwiaty do słoika o słusznej wielkości, wodę gotujemy z cukrem i zalewamy kwiat lipy, dodajemy sok z cytryny.
Słoik zabezpieczany gazą i gumką recepturką aby nie dostały się robaczki.
Odstawiamy na 3 dni codziennie mieszając.
Krok 2 - Syrop z lipy z cytryną foto
3
Po trzech dniach odcedzamy kwiaty przed drobne sito i gazę. Sok zlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Krok 3 - Syrop z lipy z cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 08.07.2015 15:59
Samo zdrowie
Koper 08.07.2015 15:36
Nigdy nie robiłam takiego syropu, a mógłby przydać się zimną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak