Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatków mlecza

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kwiaty mlecza 400 sztuk
woda 1 litr
cukier 1 kg
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatków mlecza

Kroki postępowania

1
Kwiatki mlecza zrywamy w maju, kiedy kwitną na łąkach z dala od spalin. Po zerwaniu wysypuję kwiatki na papier żeby wyszły wszystkie małe robaczki. Kwiaty dokładnie płuczę , kilka razy.
Krok 1 - Syrop z kwiatków mlecza foto
2
Zalewam jednym litrem wody, dodaję pokrojoną cytrynę na plastry. Gotuję 10 minut i zostawiam na cała dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzam kwiatki przez gęste sito, wsypuję cukier, i gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia około godzin.Syrop ma mieć konsystencje lejącego miodu.
Krok 2 - Syrop z kwiatków mlecza foto
3
Gorący syrop wlewam do wyparzonych słoików , zakręcam. Odwracam do góry dnem.
Krok 3 - Syrop z kwiatków mlecza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.03.2014 13:03
bardzo przydatny przepis :)
Pietruszka 20.02.2014 08:08
kiedyś robiłam, muszę znów zacząć :)
Bernadeta1 26.07.2013 11:15
super przepis,nigdy nie smakowałam a bardzo jestem ciekawa smaku
IZABELA29 11.07.2013 11:06
nie robiłam ale tak każdy chwali ,że trzeba spróbować
ONY_za_kare 23.05.2013 19:15
fantastyczna sprawa!
Alex_M 22.05.2013 08:15
domowy miodzik - super :)
mysza75 21.05.2013 16:16
U mnie ten syrop jest używany zimą na przeziębienie, idealny na kaszel zamiast kupnych syporów. Tym razem wyszedł mi gęsty taki trochę miodzik bo dłużej gotowałam.
Pusia 21.05.2013 14:09
super syropek
Habibi 21.05.2013 12:55
U mnie ten proces gotowania wymagał kilku godzin (3-4), a widzę, że Ty się z nim uwinęłaś w godzinkę - szybciutko poszło :)
Habibi 21.05.2013 12:53
Robiłam ten syrop, ale gotowałam zawsze do konsystencji miodu :) Super sprawdził się w wielu marynatach do mięs, w pierniku, ale również jako dodatek do wypieku chleba żytniego (zwłaszcza pumpernikla) - zimą słodziłam nim herbatki owocowe, kiedy syn był młodszy :) Podobno to bomba witaminowa :) Ja dodawałam więcej cytryn.
zielonamorelka 21.05.2013 12:45
jak byłam mała to zbierałam dla babci mlecze na taki syrop właśnie.szkoda,że dopiero teraz trafiłam na przepis bo chętnie bym zrobiła kilka słoiczków
Milena87 21.05.2013 11:24
ja kiedyś jadłam u koleżanki, super jest taki syrop
malaczarna23 21.05.2013 11:24
super pomysł,muszę zrobić w przyszłym roku;)
migotka28 21.05.2013 11:14
nigdy nie robiłam i nie próbowałam teraz juz po mleczu ale w przyszłym roku chętnie wypróbuję
Magula 21.05.2013 11:11
słyszałam ale jeszcze nigdy nie robiłam, choc zbieram sie od kilku lat
aisoglam 21.05.2013 11:09
A ma ten syrop jakieś właściwości dodatkowe poza smakowymi oczywiście np. lecznicze?
ssylwiaa 21.05.2013 10:41
nigdy nie próbowałam, ale podoba mi się ten przepis ;)
jasiek 21.05.2013 10:18
tez robię i polecam
halina17 21.05.2013 10:00
Robię co roku syrop z mleczu.
Ewa104 21.05.2013 09:46
A,zapomniałam dodać,że super fotki pstryknęłaś.
Ewa104 21.05.2013 09:46
Moja bratowa taki robi.Ja póki co nie próbowałam.Może w przyszłym roku spróbuję.
Konczi 21.05.2013 09:36
słyszałam o nim, nigdy nie próbowałam
aisza1 21.05.2013 09:31
rewelacja! pamiętam ten syrop z dzieciństwa tylko nie mogłam sobie przepisu przypomnieć
Pyszota 21.05.2013 09:15
uwielbiam ten syrop
kasienka23 21.05.2013 09:10
robię tak samo, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak