Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sycylijskie kotleciki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż ugotowany 2 szkl
jajko 3 szt
masło 1 łyżka
ser żółty starty 5 łyżek
oliwa 1 łyżka
mięso mielone drobiowe 15 dkg
bakłażan 1/2 szt
pomidor 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sycylijskie kotleciki

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy, dodajemy do ugotowanego ryżu. Do ryżu dodajemy ser żółty ( starty lub drobno pokrojony ) oraz jajka.
Krok 1 - Sycylijskie kotleciki foto
2
Bakłażana, wkłądamy do garnka, skrapiamy oliwą, dolewamy ok. 1/2 szkl. wody. i dusimy ok 10 min.
Krok 2 - Sycylijskie kotleciki foto
3
Mięso mielimy razem z natką pietruszki oraz wydrążonym miąższem z bakłażana, podsmażamy na łyżce oleju.
Krok 3 - Sycylijskie kotleciki foto
4
Do podsmażonego mięsa dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażamy ok. 6 minut. Następnie studzimy.
Krok 4 - Sycylijskie kotleciki foto
5
Do ryżu dodajemy przestudzone mięso, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Sycylijskie kotleciki foto
6
Formujemy kotleciki , każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Krok 6 - Sycylijskie kotleciki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 05.08.2015 21:56
ciekawe,mogę być smaczne
Grazyna0211 04.08.2015 20:33
fajny pomysł
kuchcik89 04.08.2015 19:53
ciekawe kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak