Przepis i sposób przygotowania na: Sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Ugotować dwa jajka na twardo. W czasie gotowania jajek przygotowywać pozostałe składniki sałatki:
- sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dnie pojemnika,
- rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na sałatę,
- odsączyć tuńczyka i ułożyć na pozostałych składnikach,
- umyć i dodać kiełki (w zależności od upodobań, nie muszą być to kiełki rzodkiewki, można też w ogóle z nich zrezygnować),
- obrać jajka i odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie dressingu śmietanowego:
- wlej do miseczki śmietankę,
- dodaj świeży i posiekany koper,
- dopraw solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.
Ułóż na sałatce jajka i polej wszystko dressingiem.