Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne orzeszki z masą orzechowo kawową z nutą cynamonu

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Świąteczne orzeszki z masą orzechowo kawową z nutą cynamonu to super smak i zabawa podczas przygotowywania, wystarczy tylko specjalne urządzenie lub patelnia.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 6 dużych łyż.
masło 25 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18% 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

orzechy włoskie mielone 2 szklanki
mleko 150 mililitrów
masło 10 dag
cukier puder 3 duże łyż.
kawa zbożowa 2 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne orzeszki z masą orzechowo kawową z nutą cynamonu

Orzeszki:

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na ok. półgodziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię (formę) do orzeszków. Z ciasta formować małe kulki i układać w każdym otworze patelni. Docisnąć drugą częścią formy i piec po ok 1-2 min., z każdej strony. Upieczone
delikatnie wyjąć z fory i ostudzić na kratce.

Masa:

Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 20 min do napęcznienia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać wystudzone orzechy, kawę i cynamon. Wszystko razem
dokładnie utrzeć i wymieszać.

Gotową masą wypełnić łupiny orzechów i skleić je ze sobą tak, aby powstał orzech.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak