Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szarlotka pod kratką

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moja szarlotka świąteczna różniła się od zwykłej szarlotki tym że dodałam do niej oprócz cynamonu, odrobinę rozgrzewającego imbiru oraz rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, a jej zapach roznosił się po całym mieszkaniu.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 3.5 szklanek
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
masło 1 kostki
margaryna 0.5 kostki

Masa jabłkowa:

jabłka 1.2 kilograma
cukier 0.5 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1.5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
rodzynki 2 garście

Dodatkowo:

tłuszcz do formy 0.5 łyżeczki

Porada

Jabłka nie powinny być całkowicie rozgotowane.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka pod kratką

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło i posiekać nożem.
Wbić jajka,szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut. W międzyczasie przygotować jabłka.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę.
Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier, cynamon i imbir.
Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.

1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia (u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm).

Wyłożyć masę jabłkową.
Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski.
Paski układać na jabłkach tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:27
Dobre.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:26
BASILIANA i BEN - KA dziękuję Wam za miłe komentarze.;)
Babeczka35 08.01.2019 19:25
Uwielbiam domowe szarlotki. Twoja Bożenko wygląda obłędnie :)
ben-ka 08.01.2019 18:58
Szarlotka nigdy mi się nie znudzi....a taka, co ma dużo jabłek, to rewelacja !
Basiliana 08.01.2019 18:24
Idealne ciasto na te zimowe chłody:)
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:12
Witaj w klubie.;)
bietka 08.01.2019 10:27
Bardzo lubię szarlotkę pod każdą postacią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak