Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka pod kratką
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło i posiekać nożem.
Wbić jajka,szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut. W międzyczasie przygotować jabłka.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę.
Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier, cynamon i imbir.
Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.
1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia (u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm).
Wyłożyć masę jabłkową.
Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski.
Paski układać na jabłkach tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.