Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spring roles z Tofu wg Buni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papier ryżowy 8 arkuszy
żółta papryka 8 paseczków
kapusta pekińska 4 łyżki pokrojonej w paseczki
młoda cebulka ze szczypiorem 4 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
sos słodko-kwaśny 1/3 szklanki
olej do smażenia 1 dp głębokiego smażenia
tofu 12 (wędzone)
papryka czerwona 8 paseczków

Przepis i sposób przygotowania na: Spring roles z Tofu wg Buni

Kroki postępowania

1
W woku lub na patelni rozgrzać porcje oleju . Wrzucić kapustę , paprykę i szczypior - krótko obsmażyć mieszając by straciły posmak surowizny. Zdjąć z tłuszczu na kuchenny ręcznik i odsączyć.
Krok 1 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
2
Pokroić tofu w słupki.
Krok 2 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
3
Zwilżyć papier ryżowy ( 4 płaty ). Ułożyć na ściereczkach kuchennych . Na środku krążka papieru ryżowego ułożyć porcję warzyw - posolić, popieprzyć . Dołożyć tofu. Zawinąć sajgonki. Odłożyć na trochę . Potem zwilżyć następne 4 płaty. I jeszcze raz zawinąć każdą rolkę sajgonki.
Krok 3 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
4
W małym garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą .
Krok 4 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
5
Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .
Krok 5 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
6
Poczekać aż przestygną i ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć.
Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili .
Krok 6 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
7
Z spring roles czyli popularnie sajgonkami to tak jak z naszymi naleśnikami - farszów jest nieskończona ilość . Zawsze robiłam je w wersji z mięsem - tym razem postanowiłam spróbować wykorzystać wędzone tofu. Składniki są trochę jak z kuchni Fusion bo używam składników których w oryginalnej kuchni orientalnej nie ma .Ale za to wyszło smakowicie.
Krok 7 - Spring roles z Tofu wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 24.11.2013 10:20
wyglądają trochę jak sajgonki, ekstra!
Ola1984 24.11.2013 08:37
Świetnie wyglądają te spring rollsy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak