Przepis i sposób przygotowania na: Sprężyste kopytka
Pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalej taką ilością wrzątku, aby je zakrywał i wsyp dwie łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być już miękkie, ale czas gotowania zależy od ich wielkości i gatunku. Jeśli można bez problemu przebić je widelcem, to najprawdopodobniej są już gotowe. Kiedy ostygną należy je przecisnąć przez praskę lub zmielić.
Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, doprawiamy jedną płaską łyżeczką soli oraz wbijamy dwa jajka i zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy równe części. Stolnicę posypujemy mąką i formujemy na niej wałek o średnicy około 2 cm. Przekrawamy go na pół i przenosimy na umączoną deskę, z wałeczków odkrawamy pod skosem centymetrowe kawałeczki i wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy przez 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładając je na półmisek. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie ;)