Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti ze szpinakiem z nutą cytrynową, schabowy sauté
350g makaronu spaghetti
200ml śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
3 garście świeżego szpinaku
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
4 kotlety schabu bez kości
Schab wyciągam z lodówki 1 godzinę wcześniej, rozbijam lekko i przyprawiam (papryka, czosnek, pieprz). Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu (durum-12 min, jajeczny – 5-6 min) i odcedzam. Na patelnię dodaję kilka łyżek oleju i smażę krótko kotlety tak że rumienią się z zewnątrz ale w środku są różowe. Ściągam kotlety z patelni i odstawiam. Na patelnię wlewam śmietankę, podgrzewam dodaję szpinak – czekam aż się pozwija. Dodaję sok z cytryny, makaron i wszystko podgrzewam do jednakowej temperatury. Doprawiam do smaku.
Podaję z kotletem schabowym smażonym bez panierki.
Smacznego