Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z twardzioszków przydrożnych

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapelusiki twardzioszków 1 szklanka
masło 1 łyżka
śmietana kwaśna 5 łyżek
sol i pieprz ziolowy do smaku:
szczypiorek posiekany 1 łyżka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z twardzioszków przydrożnych

grzybki – same kapelusiki no trzonki są twarde i łykowate – umyłam dokładnie i dobrze osączyłam. Nie kroiłam ich bo nie są duże a lubię widzieć co jest w daniu. Obraną cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby. Lekko posoliłam i dodałam trochę pieprzu ziołowego a gdy grzybki puściły sok dusiłam je ok. 8 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodałam szczypiorek i śmietanę, wymieszałam, ale już nie gotowałam żeby ta ostatnia się nie zwarzyła. Prawda, że proste ? Podobnie można przygotować szybki sos właściwie z każdego gatunku grzybów jadalnych – ważne żeby nie dusić ich bez opamiętania bo grzyby wcale tego nie lubią. Małe albo pokrojone cienko, choć lubię spore kawałki, szybko są dobre do jedzenia – do makaronu, ziemniaków, klusek czy czego tam chcecie :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.12.2013 18:29
lepiej być nudnym niż głupim więc ja pozostanę nudna a Ty ... wiadomo...
SmacznaPyza 30.04.2013 22:31
może i lepiej, ale nie miałam wagi pod ręką więc posłużyłam się miarą objętości
paulisia_elk 28.04.2013 12:25
a jak odmierzyć grzyby szklanką , nie lepiej podać w gramach ?
Justyna Jussstiii 13.11.2012 13:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak