Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukacie przepisu na szybki sos koperkowy? Sprawdźcie ten, który przygotujecie zaledwie w kilku krokach, a zajmie Wam to kilka minut! Sos doskonale pasuje do ryb, mięs i pieczonych warzyw. Sprawdzi się również w sezonie grillowym, jako smaczny dodatek do dań z rusztu.

Składniki:

koper świeży 2 łyżki
wywar warzywny 200 ml
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
sól
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

Sos koperkowy, to obowiązkowa pozycja w każdej książce kucharskiej. Dlaczego? Ponieważ jest wyjątkowo uniwersalny i łatwy w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie rodzinnego obiadu z dodatkiem mięsa czy ryb. Ten delikatny i świeży sos wyróżnia się naturalnością składników i prostotą przygotowania. Sprawdź przepis na sos koperkowy!

Kroki postępowania

1
Wywar warzywny należy zagotować z kucharkiem i zielem angielskim.
Krok 1 - Sos koperkowy foto
2
Koperek świeży umyć, lekko osuszyć i drobno pokroić.
Krok 2 - Sos koperkowy foto
3
Dodać koperek do gotującego się wywaru i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 3 - Sos koperkowy foto
4
Około 2 łyżki lekko schłodzonego wywaru odlać do kubka z mąką i dokładnie rozmieszać. Dodać jeszcze śmietanę do mąki, wymieszać i do gotującego się wywaru. Chwilkę zaczekać aby się zagotowało i gotowe.
Krok 4 - Sos koperkowy foto

Sos koperkowy to aromatyczny i delikatny dodatek, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Oto kilka przykładów, do czego możecie dodać sos koperkowy:

Ryby: Sos koperkowy jest popularnym dodatkiem do różnych rodzajów ryb, takich jak dorsz, łosoś czy sandacz. Nadaje im lekkość i smak ziół.

Jajka: Możesz użyć sosu koperkowego jako dodatku do jajek gotowanych na twardo.

Grillowane mięsa: Sos koperkowy może być podawany jako polewa do grillowanych mięs, takich jak kurczak czy wieprzowina.

Kopytka i kluski śląskie: To dania kuchni regionalnej, do których sos koperkowy jest doskonałym dodatkiem.

Sałatki: Możesz użyć sosu koperkowego jako dressing do sałatek, zwłaszcza tych z dodatkiem jajek czy ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 20.01.2013 19:45
pyszny sos
adelajda 06.01.2013 14:52
smakowity !
pajbek 04.01.2013 18:45
Super ten sosik :-)
Iwusia 30.12.2012 22:38
bardzo fajny ten sosik
Wafelek2601 30.12.2012 01:15
Pyszny
olkaaa 17.12.2012 09:01
uwielbiam go
caralajna 15.12.2012 08:12
uwielbiam koperek
jozefinach 07.12.2012 17:33
Uwielbiam.
Krystyna32 04.12.2012 08:53
super
mirosława4 03.12.2012 20:57
mój ulubiony
Mati13 03.12.2012 20:06
mi by smakował
IwonaKa 03.12.2012 19:09
bardzo lubię taki sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak