Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos bearneński

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 2
masło klarowane 50 g
sok z cytryny 1 łyżka
estragon 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos bearneński

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P
Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.
Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos powinien być aksamitny i gęsty.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak