Przepis i sposób przygotowania na: Sos BBQ łagodny
Sos BBQ należy do najbardziej uniwersalnych sosów, który można łączyć z wieloma potrawami. Zazwyczaj towarzyszy mięsu z grilla - żeberkom, karkówce, stekom czy burgerom wołowina. Podaje się go również do kawałków pieczonego kurczaka lub frytek. Sos barbecue łagodny może wzbogacić smak kanapek i hot dogów.
1. Do pojemnika (miski), w którym będzie mieszany sos dodaję przecier pomidorowy oraz keczup.
2. Wlewam olej (polecam jakiś smakowy) oraz ocet balsamiczny. Wsypuję mieloną paprykę wędzoną (można również użyć zwykłej czerwonej mielonej, ale wtedy sos straci apetyczny posmak wędzenia).
3. Marynowane plasterki papryczki jalapeno kroję na mniejsze kawałki. Podobnie siekam czosnek. Dodaję do powstającego sosu. Wlewam też z 2 łyżeczki ostrej zaprawy z papryczek jalapeno oraz wsypuję ½ opakowania cebuli suszonej. Na koniec dodaję cukier i całość dokładnie mieszam. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
4. Sos odstawiam do lodówki.
Sos BBQ w wersji łagodnej najlepiej smakuje schłodzony. Idealny do smażonych, pieczonych i grillowanych mięs.
Smacznego.