Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z czarnego bzu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 1 kg
cukier 4 szklanki
woda 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z czarnego bzu

Owoce obrać z baldachów i umyć delikatnie w ciepłej wodzie. Odcedzić, zalać czterema szklankami wody, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie odcedzić i gotować jeszcze bez owoców na małym ogniu przez godzinę. Wlać do słoików, zamknąć i słoiki odwrócić do góry dnem w celu sprawdzenia szczelności. Pasteryzować przez 15 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 30.09.2015 00:04
zdrowy taki soczek
Janina 01.09.2015 17:18
Same witaminki;)
halina17 01.09.2015 15:46
Dobry zdrowy sok.
bertpvd 01.09.2015 09:38
samo zdrowie !
Mniam 01.09.2015 09:25
Smakiem mnie nie zachwycił ten sok, ale warto go zrobić. Przydaje się jako lekarstwo :)
Aannkaa82 01.09.2015 09:04
Ja jakoś nie mogę sie do niego przekonać, zrobiłam w ubiegłym roku i stoi sobie na półce. :) ale podobno zdrowy wiec może w koncu sie przełamie :)
IZABELA29 01.09.2015 08:11
nigdy nie robiłam
pestka 01.09.2015 08:09
pyszny i zdrowy
magda1976 01.09.2015 07:49
Samo zdrowie i witaminki!
jagoda5913 31.08.2015 23:11
zdrowy taki sok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak