Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok i dżem z truskawek

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 10 kg
cukier 2 kg

Porada

Cukru wedle uznania można dać więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok i dżem z truskawek

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wszystkie przepuszczamy przez sokowirówkę.
Sok przelewamy do jednego garnka, a zawartość pojemnika sokowirówki do innego. Dodajemy po 1 kg cukru.

Sok z cukrem zagotowujemy zbierając z wierzchu tworzącą się piankę. Przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzujemy ok. 15 minut.

Truskawki z cukrem na dżem gotujemy do czasu zgęstnienia. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików i również pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Gorące słoiki/butelki stawiamy na zakrętce i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.07.2015 20:42
Lubię takie zapasy na zimę.
patryska76 27.07.2015 13:24
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak