Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczyste nuggetsy w otrębach pszennych

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 1
mleko 2%
kukrukma 1/3 łyżeczki
sól
pieprz
olej
otręby pszenne 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Soczyste nuggetsy w otrębach pszennych

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka kroimy w większe kawałki o grubości ok. 2 cm, doprawiamy je jedynie solą oraz pieprzem lub jeśli ktoś woli bardziej ostre odrobiną mielonej papryczki chili.
Krok 1 - Soczyste nuggetsy w otrębach pszennych foto
2
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy otręby, mąkę pszenną, szczyptę soli i kurkumę, po czym stopniowo dolewamy mleka (niewiele) i ciągle mieszamy. Ciasto ma mieć jednolitą, gęstą konsystencję bez grudek.
Krok 2 - Soczyste nuggetsy w otrębach pszennych foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej, gdy osiągnie optymalnie najwyższą temperaturę zaczynamy smażyć mięso. Każdy z kawałków mięsa zanurzamy w naleśnikowym cieście z otrębami i szybko układamy na patelni. Smażymy na rumiano z dwóch stron.
Krok 3 - Soczyste nuggetsy w otrębach pszennych foto
4
Tak przyrządzone mięsko podałam z ugotowanym ryżem, który polałam sosem cebulowo – grzybowym (własnej roboty). Do tego lekka surówka i smaczny obiadek gotowy : )
Krok 4 - Soczyste nuggetsy w otrębach pszennych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 14.08.2013 16:27
uwielbiam takei domowe
barbara11561 01.04.2013 09:08
super pomysł
jozefinach 25.03.2013 10:54
Bardzo fajny pomysł z tymi otrębami.
Monika58 20.03.2013 20:40
jakie smakołyki :)
Łucja 19.03.2013 12:45
pyszności :) i żadnych sztuczności :)
Anitapaj 18.03.2013 15:24
ładnie przyrządzone
Rafał10 17.03.2013 14:35
mmm uwielbiamy nuggetsy ! Wyglądają na takie soczyste i chrupiące! BOSKIE!
Poison1988 16.03.2013 21:51
rewelacja :) pięknie pokazane :)
Katarzyna/kate1980 16.03.2013 21:30
świetny przepis
anemon 16.03.2013 18:15
Podoba mi się pomysł z otrębami.
Janina 16.03.2013 14:34
Bardzo pyszne
Bogusiaz 16.03.2013 14:09
wyglądają świetnie
Sisterskitchen 16.03.2013 13:56
też lubię w otrębach
Dorota37 16.03.2013 13:52
To ja się wpraszam bo w otrębach to ja bardzo lubię :-)
David 16.03.2013 13:41
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak