Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe udka z kurczaka
Najpierw udka myjemy, oczyszczamy, następnie wkładamy do prodiża.
Wlewamy 1,5 szklanki śmietany (gęstej) oraz dodajemy kawałeczki masła.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, wrzucamy do prodiża.
Następnie dodajemy posiekany por, szczypiorek, pietruszkę, 1 gałązkę selera naciowego i koperek oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Wyciskamy sok z 1/2 limonki i mieszamy go z 1 łyżeczką miodu. Polewamy tym udka. Posypujemy 3 łyżeczkami Kucharka i szczyptą rozmarynu.
Pieczemy około 2- 2,5 godziny, aż udka będą miękkie.
Potem wyłączamy prodiż, ale nie ściągamy pokrywy.
Po około pół godziny udka wyciągamy, przekładamy na patelnię i posypujemy przyprawą do kurczaka Prymat oraz lekko pieprzem. Podsmażamy około 1-2 minuty.
Natomiast sos który powstał podgotowujemy. Zaprawiamy mąką (3 łyżki mieszamy z około 5 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody), ważne aby nie było grudek. Mieszamy i ściągamy z ognia gdy tylko będzie gęsty.
Najlepiej smakują udka z sosem i ziemniaczkami oraz ćwikłą.
Smacznego!!!