Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smarowidło do chleba

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słoniny 600 g
łopatki wieprzowej 300 g
cebule 2
czosnku 2 ząbki
chili Birds Eye do smaku
majeranku 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Smarowidło do chleba

W maszynce do mięsa zmielić osobno słoninę i łopatkę na grubym sitku. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę cebulę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnię wrzucić słoninę i wytopić ją na małym ogniu. Następnie dodać zmieloną łopatkę i smażyć ale już na większym ogniu. Po około pięciu minutach dodać cebulę i smażyć do zeszklenia się cebuli. Potem dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze wszystko około 3 - 4 minuty uważając aby cebula i czosnek się nie spaliły. Gotową masą napełnić słoiczki ( mi wyszły 2 po 300 ml ) i zostawić do wystygnięcia. Następnie zakręcić słoiki zakrętkami i wstawić je do lodówki. Przed spożyciem aby smarowidło łatwo się rozprowadzało po pieczywie najlepiej jest wcześniej wyjąć je z lodówki aby nabrało miększej konsystencji. Przechowywać do kilku dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 05.04.2013 00:24
lubie takie cos do tego ogorek kisozny
treonina 04.04.2013 23:04
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak