Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec ze skwarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczny smalec do posmarowania kromki świeżego chleba. Dobrze jest dodać trochę boczku albo mięska ale ja miałam samą słoninę i też był smaczny.

Składniki:

Składniki:

słonina 1.5 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec ze skwarkami

Słoninę przekręcamy przez maszynkę do mięsa i przekładamy do dużego garnka (u mnie do pieczenia mięsa). Stawiamy na średnim gazie i ogrzewamy aż skwarki się zrumienią i wytopi tłuszcz. Gdy skwarki zaczynają się rumienić zmniejszamy gaz i dodajemy przekrojone na pół cebulę.  Chwilę smażymy dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłączamy gaz. Dodajemy majeranek i sól. Kilkakrotnie mieszamy i zestawimy z gazu. Gdy wszystko się "uspokoi" przestanie skwierczeć, pyrkać czy bulgotać i trochę przestygnie wyjmujemy cebulę. Smalec ze skwarkami przelewamy do przygotowanych pojemników (u mnie słoiki) i odstawiamy do wystygnięcia. Można kilka razy zamieszać by skwarki nie osiadły na spodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak