Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z mięsem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 0,5 kg
mięso mielone z indyka 200 g
cebula 1 sztuka
majeranek 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z mięsem

Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy majeranek i sól wraz z pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-10 minut aż cebulka się zarumieni. Gdy całość chwilę przestygnie, przelewamy smalczyk do miseczek. Pozostawiamy na noc do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 28.01.2014 09:08
Fajne smarowidło do kanapek :)
Christopher 09.01.2014 23:01
Narobiłaś mi smaku i niestety pracy.
Gabi44 09.01.2014 19:23
Lubię chlebek razowy ze smalcem.
Barbara13 09.01.2014 19:23
Bardzo lubię taki domowy smalczyk :)
malaczarna23 09.01.2014 18:53
uwielbiam taki smalczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak