Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z gęsich podrobów

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sadło gęsie 30 dag
wątróbka gęsia 1
żołądek z gęsi 1
cebule 2
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z gęsich podrobów

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Cebule kroimy w drobną kostkę.
Krok 1 - Smalec z gęsich podrobów foto
2
Sadło gęsie oraz podroby przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone sadło przekładamy do garnka i nastawiamy na gaz, w chwili kiedy się stopi dodajemy zmielony żołądek, a po 5 minutach dodajemy zmieloną wątróbkę oraz cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, całość smazymy na wolnym goniu jeszcze 10-15 minut, często mieszamy. Na sam koniec smalec doprawiamy do smaku, przestudzony wkładamy do lodówki.
Krok 2 - Smalec z gęsich podrobów foto
3
Sadło gęsie ma to do siebie, że nie tężeje w temperaturze pokojowej. Zaraz po posmarowaniu kanapki należy ja zjęść bo się rozpuści, smaczny też jako dodatek do jajecznicy
Krok 3 - Smalec z gęsich podrobów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.02.2013 10:58
uwielbiam tego typu smarowidła,ale przyznam, że jeszcze podrobów do nich nie dodawałem. Ten pomysł na pewno wypróbuje
babajaga1969 12.11.2012 19:55
musi być smaczny i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak