Przepis i sposób przygotowania na: Słone babeczki z łososiem
BABECZKI:
Wszystkie składniki na babeczki (2 szklanki mąki krupczatki, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, sól) posiekaj nożem, zagnieć, owiń folią i odstaw do schłodzenia na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Foremki na babeczki wysmaruj masłem.
Ciastem wylep foremki (powinno wystarczyć na około 12-16).
Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone babeczki najlepiej nadadzą się do wyjęcia i nadziewania po kilku godzinach, po ostygnięciu.
NADZIENIE:
Sałatkowe części wędzonego łososia wymieszaj z serkiem. Dodaj, starty na tarce o dużych oczkach, ogórek. Przypraw do smaku.
Nadzienie nakładaj do zimnych babeczek i dekoruj płatkami z wędzonego łososia i szczypiorkiem.
Smacznego!