Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 3/4 szklanki
sól i pieprz 1 podwójna
suszone śliwki kalifornijskie ok 20 sztuk
pieczarki 5 dużych sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
miód płynny 1 łyżka
olej do smażenia
czosnek 2 ząbki
cebula 1 mała
kostka rosołowa 0,5 sztuki

Porada

Szaszłyki z sosem podajemy jako przystawkę lub danie główne.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Dodajemy do niej 0,5 kostki rosołowej. Do gotującej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę . Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut by miała czas dokładnie napęcznieć.
Krok 1 - Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym foto
2
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski. Śliwki w zależności jakie są wielkie dzielimy na 2-3 części.
Mięso oraz kawałki śliwek nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym foto
3
W misce łączymy ze sobą 2-3 łyżki oleju, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
Między czasie przygotowujemy gryczany sos.
Krok 3 - Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym foto
4
Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy do momentu jak grzyby będą gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę oraz około ¾ szklanki wody. Kasze podgrzewamy około 5 minut.
Krok 4 - Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym foto
5
Tak przygotowaną miksujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Krok 5 - Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:12
Oryginalnie, pomyslowo.
Klausia 25.12.2014 17:14
super pomysł :)
mysza75 17.12.2014 10:23
bardzo fajny sosik i pysznie talerz wygląda
Malinka 17.12.2014 09:04
Pomysłowe, smaczne i reprezentacyjne!
Magula 17.12.2014 07:23
mniam pyszna propozycja
anemon 16.12.2014 23:09
Szaszłyki świetnie się prezentują.
barbara11561 16.12.2014 17:45
Świetna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak