Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak posiłek dla niejadka
Żółty ser wkładamy op woreczka foliowego i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 10 min.
2.
Z kiełbasy wycinamy pasek, tak aby utworzyć rogi. Smażymy ją na oleju zawijając brzeg z rogami do góry.
3.
Ser żółty wyciągamy z wody i rozwałkowujemy przez woreczek na pasek szerokości kiełbasy. Ser smarujemy ketchupem, kładziemy na to dwa cienkie paski ogórka (można je zrobić obieraczką do jarzyn). Zwijamy w rulon. Tak otrzymaną muszelkę ślimaka owijamy z wierzchu pozostałymi paskami ogórka.
4.
Składamy ślimaka. Bużkę robimy z przyklejonego na ketchup szczypiorku, oczy z ziarenek ziela angielskiego. Spinamy kiełbaskę patyczkiem do szaszłyków i mocujemy muszelkę. Podajemy na liściach sałaty z plasterkami pomidora. Dekorujemy listkami bazylii.