Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju

Kroki postępowania

1
Składniki:
600 g solonych filetów śledziowych
4 cebule
3 łyżeczki kremowej musztardy
2 łyżki octu 10% lub jabłkowego
1 szklanka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
kolorowy pieprz świeżo mielony
Krok 1 - Śledzie w oleju foto
2
Filety śledziowe zalać dużą ilością zimnej wody i moczyć przez około 2-3 godziny.
Krok 2 - Śledzie w oleju foto
3
Każdy płat śledzia dokładnie osuszyć, posmarować musztarda i pokroić według uznania w mniejsze kawałki.
Krok 3 - Śledzie w oleju foto
4
Cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę. W szklanej miseczce ułożyć warstwę śledzi, skropić octem, oprószyć kolorowym pieprzem, przykryć warstwą cebuli, zalać połową oleju.
Krok 4 - Śledzie w oleju foto
5
Układać na przemian śledzie i cebulę, zalewając olejem.
Krok 5 - Śledzie w oleju foto
6
Pozostawić na jedną noc w lodówce do przegryzienia się składników.
Krok 6 - Śledzie w oleju foto
7
Podawać z pieczywem.
Krok 7 - Śledzie w oleju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martafwkuchni 01.01.2014 20:14
też się zastanawiałam dlaczego nie mogłam wpisać tam składników, wszystko mi ginęło i dlatego postanowiłam dodać je w treści:)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 20:03
Ciekawy przepis, robiłem podobne.
Magula 01.01.2014 20:02
fajny śledzik, ale czemu składniki nie są wpisane tam gdzie powinny?
Romanowka 01.01.2014 19:20
Pyszne śledziki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak