Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skoleboller –norweskie drożdżówki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
masło 10 dag
drożdże 5 dag
cukier puder 0,5 szklanki
cukier kryształ 1 płaska łyżka
Kardamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki
jajko 2 do ciasta
jajko do smarowania
sól szczypta

BUDYŃ

mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 4 sztuki
cukier do smaku
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

LUKIER

mleko 4 łyżki
cukier puder ok 1 szklanka

DODATKOWO

wiórki kokosowe do posypania

Porada

Jeśli lubimy wypieki drożdżowe, kardamon, budyń i kokos, to przepis musowo jest do wypróbowania!!

Przepis i sposób przygotowania na: Skoleboller –norweskie drożdżówki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. W letnim rozprowadzamy drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier kryształ. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Miedzy czasie rozpuszczamy masło. Studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól.
Krok 1 - Skoleboller –norweskie drożdżówki   foto
2
Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki i garnka przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia.
Krok 2 - Skoleboller –norweskie drożdżówki   foto
3
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła, które układamy na przygotowanej blaszce.
Krok 3 - Skoleboller –norweskie drożdżówki   foto
4
Gdy delikatnie podrosną za pomocą spodu od szklanki robimy w nich zagłębienia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie nakładamy budyń. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy do zrumienienia około 20 minut.
Gotowe, jeszcze gorące smarujemy lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Krok 4 - Skoleboller –norweskie drożdżówki   foto
5
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz słodzimy całość do smaku (według uznania). Budyń przed nałożeniem lekko studzimy.
Krok 5 - Skoleboller –norweskie drożdżówki   foto
6
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Krok 6 - Skoleboller –norweskie drożdżówki   foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.08.2016 17:03
pyszne drożdżówki
Poison1988 22.02.2016 08:03
chętnie bym spróbowała :) i to nie jedną ;p
monika141 21.02.2016 15:01
smakowite drożdżóweczki
gusia1000 21.02.2016 11:59
Pysznie wyglądają.
Barbara13 20.02.2016 23:25
A u ciebie jak zwykle pyszności i extra zdjęcie!!
Bernadeta1 20.02.2016 17:31
moje ulubione drożdżówki to właśnie z masą budyniową, pyszności
mirosława4 20.02.2016 16:57
zjadłabym !
ania2610 20.02.2016 16:29
wspaniałe są, bardzo apetyczne!
Madzai 20.02.2016 15:00
Chętnie bym spróbowała
Marta1986 20.02.2016 14:11
pyszne drozdzowki
gosia56 20.02.2016 14:10
Super ;) szkoda tylko ze my nie jemy z lukrem
UrszulaS 20.02.2016 14:07
wyglądają przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak