Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na jogurcie greckim
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić do uzyskania jasnej masy.
Dodać jogurt, wlać olej, wsypać budynie, ubić mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.
Białka ubić na pianę, ubijając dodać cukier puder. Połączyć z masą jogurtową za pomocą szpatułki.
Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wkładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawiał ok. 2 cm poza krawędź - ciasto rośnie wysokie i papier chroni przed możliwym wyjściem poza formę.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty.
Sernik pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. godziny (do zrumienienia wierzchu ciasta).
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku ok. 10 min, po czym uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Sernik wyjąć z formy po wystudzeniu, udekorować według upodobań (ja zwykle posypuje cukrem pudrem)