Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na jogurcie greckim

5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zapraszam na lekki i puszysty sernik na bazie jogurtu greckiego. Według mojej hiszpańskiej teściowej - najlepszy. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam.

Składniki:

Składniki muszą być w temp. pokojowej

jogurt grecki 1 kg
jajko 5 szt.
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej 0.75 szklanka
budynie śmietnkowe 2 opakowania
Biszkopty 1 opakowanie
cukier puder 2 duże łyż.

Porada

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej (jogurt i jajka wyciągnąć z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem) w przeciwnym razie sernik może popękać lub opaść.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na jogurcie greckim

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić do uzyskania jasnej masy.
Dodać jogurt, wlać olej, wsypać budynie, ubić mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.
Białka ubić na pianę, ubijając dodać cukier puder. Połączyć z masą jogurtową za pomocą szpatułki.
Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wkładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawiał ok. 2 cm poza krawędź - ciasto rośnie wysokie i papier chroni przed możliwym wyjściem poza formę.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty.
Sernik pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. godziny (do zrumienienia wierzchu ciasta).
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku ok. 10 min, po czym uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Sernik wyjąć z formy po wystudzeniu, udekorować według upodobań (ja zwykle posypuje cukrem pudrem)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak