Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bez spodu

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mój dzisiejszy sernik przygotowany został z okazji Święta Dziadka, sernik pieczony bez spodu z dodatkiem bitej śmietany. Sernik wyszedł puszysty, delikatny i pyszny. Smakował wszystkim i szybko zniknął ze stołu.

Składniki:

Potrzebne składniki

twaróg sernikowy 1 kg
cukier drobny 1 szklanka
jajko 5 szt.
cukier waniliowy 1 duża łyż.
mąka ziemniaczana 2 duże łyż.
mąka pszenna 2 duże łyż.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 400 ml

dodatkowo;

cukier puder do posypania 4 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez spodu

Białka oddzielamy od żółtek.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
Cały czas miksując dodajemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.


Dobrze schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywną masę.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.


Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:02
Dobry taki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak